Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Boris Johnson heeft een plan voor Noord-Ierland, EU reageert voorzichtig
De Britse premier Boris Johnson heeft woensdag, met nog 28 dagen te gaan voor de Brexit-datum van 31 oktober, voor het eerst een schriftelijk voorstel ingediend bij de Europese Unie. In grote lijnen is het idee dat het VK uit de douane-unie en de interne markt van de Europese Unie stapt, maar dat Noord-Ierland daar via een speciaal regime tijdelijk aan verbonden blijft. Dit betekent dat er wel grenscontroles moeten plaatsvinden, wat het idee van een open grens tussen Ierland en Noord-Ierland aantast.
Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie reageerde donderdag voorzichtig positief, maar dat kan ook te maken hebben met pr-beleid: niemand wil nu al de verdenking op zich laden als eerste de stekker uit de onderhandelingen te trekken. De Ierse premier Leo Varadkar heeft kritisch gereageerd. Als het de komende twee weken niet lukt om een deal te sluiten voor een ordelijk vertrek van de Britten uit de EU, ontstaat een crisissituatie. Johnson heeft al aangekondigd sowieso te willen vertrekken uit de EU per 31 oktober, met of zonder deal.
2. Grote verschillen prijsstijging energiezuinige woningen en niet-zuinige woningen
De energiezuinigheid van woningen begint een steeds grotere rol te spelen bij prijsverschillen op de huizenmarkt. Dat signaleert HDN, een aanbieder van hypotheeksoftware. Uit het HDN-overzicht voor het derde kwartaal van dit jaar blijkt dat woningen met een A-label en hoger gemiddeld met 6,1 procent in waarde zijn gestegen, vergeleken met een jaar eerder. En dat is 20 procent meer dan niet-zuinige energiewoningen met label B tot en met G.
3. Erfpacht afkopen heeft weinig effect op woningwaarde
Het afkopen van erfpacht blijkt niet altijd gunstig te zijn voor de waarde van je woning. Dat blijkt uit een studie in opdracht van de gemeente Amsterdam, die gepubliceerd is in economenblad ESB. Bij erfpacht blijft de grond in eigendom van de gemeenten en betalen huiseigenaren daar een bedrag voor. Maar je kunt erfpacht ook voor 50 of 75 jaar afkopen.
Uit de studie blijkt dat als je erfpacht afkoopt en binnen een paar jaar verhuist, slechts 40 procent van de afkoopwaarde terugkomt in de verkoopprijs. Wie lang in een huis blijft wonen, bijvoorbeeld 20 jaar, profiteert wel van de afkoop van erfpacht als het huis wordt verkocht.
4. Sterkste stijging voor cao-lonen in tien jaar tijd
De cao-lonen in Nederland zijn in het derde kwartaal met 2,6 procent gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is dit de sterkste loonstijging in tien jaar.
Het gaat om de in cao's afgesproken lonen per uur, inclusief bijzondere beloningen.
Vooral in de bouw kregen werknemers duidelijk meer betaald. Daar bedroeg de loonstijging 4 procent. In de energievoorziening stegen de lonen van alle bedrijfstakken het minst, met een plus van 1,4 procent.
5. VS treft Europese vliegtuigen en kaas met hogere importheffingen
De Verenigde Staten kregen woensdag groen licht van de Wereldhandelsorgansatie om strafheffingen op te leggen op 7,5 miljard dollar aan Europese goederen als vergelding voor illegale Europese subsidies voor vliegtuigbouwer Airbus. En daar is het land meteen mee begonnen: het bestraft de Europese Unie met importheffingen van 10 procent op vliegtuigen en tarieven van 25 procent voor andere goederen, waaronder kaas uit Nederland.
Ook Schotse en Ierse whisky's, Franse wijn, olijven, boter, yoghurt en diverse varkensproducten uit verschillende Europese landen vallen onder de heffing van 25 procent. De nieuwe tarieven treden op 18 oktober in werking. In eerste instantie wilden de VS ook voor producten van leer heffingen opleggen, maar daar is van afgezien. Daarmee blijven luxemerken als Givenchy en Louis Vuitton buiten schot.
6. Beurs krijgt flinke tik
De escalatie van het handelsconflict tussen de VS en Europa doet beleggers schrikken. En ook op de uitkomst van de Brexit-onderhandelingen zijn beleggers niet gerust. Europese beurzen gingen woensdag hard omlaag met een verlies van liefst 2,8 procent voor de Amsterdamse AEX-index. Ook op Wall Street was de stemming somber. De toonaangevende Dow Jones-index verloor woensdag 1,9 procent. Dit had overigens ook te maken met tegenvallende cijfers over de Amerikaanse industrie, die de vrees voor een recessie voeden.
Donderdagochtend leek de rust enigszins teruggekeerd. De AEX-index opende vrijwel vlak.
7. Tesla levert bijna 100.000 auto's af in het derde kwartaal
In Nederland was Tesla in september het beste verkopende automerk, zo bleek eerder deze week. Mede dankzij ontwikkelingen op de leasemarkt, waar de bijtelling voor elektrische auto's volgend jaar verdubbelt naar 8 procent. Hierdoor is er een run ontstaan, vooral op de goedkoopste versie van de Tesla Model 3 die iets minder dan 50.000 euro kost. Voor het derde kwartaal als geheel heeft Tesla 97.000 auto's geleverd, zo bleek woensdagavond. Daarvan nam de Model 3 liefst 79.600 stuks voor z'n rekening.
Beleggers hadden kennelijk nog iets meer verwacht, want het aandeel Tesla daalde licht in de nabeurshandel.
8. Jort Kelder doet aangifte van bitcoinoplichting
Op internet circuleren tal van misleidende reclames waarin bekende Nederlanders zogenaamd aangeven hoe ze een fortuin hebben verdiend met de bitcoin. Ook Jort Kelder duikt op in dergelijk scams en Kelder heeft samen met het programma Brandpunt+ onderzoek gedaan naar bedrijven achter de oplichtingspraktijken. Hij wil een stichting oprichten om de bitcoinoplichters civielrechtelijk te laten aanpakken, aldus Nu.nl.
Business Insider en radiostation Sublime brengen dagelijks nieuws voor Ondernemers van de Vooruitgang: bekijk hier de meest inspirerende nieuwtjes.